Bebek reflüsü, yetişkinlerde olduğu gibi pek çok rahatsızlık benzer belirti ve etkilerle bebeklerde de görülebilmektedir. Midede bulunan içeriğin yemek borusuna gelmesi anlamına gelen reflü de bu hastalıklardan biridir. Bebek reflüsü birçok belirti gösterebilir ve farklı sebepleri olabilir. Bu konuda en doğrusu uzman bir doktora danışmak ve tedavi süreci yürütmektir. Bu yazımızda, bebeklerde reflü konusuna değineceğiz ve genel bir bilgi sağlamaya çalışacağız.
Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna ve bazı durumlarda ağıza kadar geri gelmesi durumudur. Bebeklerde reflü ise mide kapakçığının henüz yeterince gelişmemesinden kaynaklı olarak oluşan reflüdür. Bu durumu yaşayan bebekler midelerindeki sütü de dışarı çıkarabildikleri için hem beslenme hem de yaşam kaliteleri etkilenmektedir. Birçok durumda bebek reflüsü, bebeğin mide kapakçığı geliştikçe ortadan kalmaktadır. Ancak yine de bu süreci doktor kontrolünde geçirilmesi tavsiye edilmektedir.
Reflünün en önemli belirtilerinden birisi doğal olarak bebeğin kusmasıdır. Ancak bebeklerin kusmadığı, mide içeriğinin sadece yemek borusuna kadar yükseldiği durumlar da görülmektedir. Bu durumda reflüyü anlamak çok daha zordur. Bebek reflüsü için genel belirtiler aşağıdaki gibidir.
Bebeğin süt emdikten sonra kusması
Hırıltı ve öksürük
Bebeğin sesinde kısılma
Üst solunum yollarında enfeksiyon
Bebeğin beslenme sonrasında zorlanması
Bebeğin uykusundan mide ve kusma sorunları ile uyanması
Bebek Reflüsü için Tavsiyeler
Bebeğinize reflü teşhisi konulduktan sonra hızlıca tedavi sürecine başlamanızı öneririz. Bildiğiniz üzere tedaviler daha yavaş olsa da anne ve babanın etkisi ile bebeğin yaşam kalitesi arttırılabilir. Bu konuda bazı önerileri aşağıda bulabilirsiniz.
Bebeğin sol yanına doğru yatırılması ve yastığının yükseltilmesi, bebek reflüsü görülmesini yani mide içeriğinin yukarı çıkmasını engelleyecektir. Piyasada satılan bebek reflü yastığı ürünlerini de deneyerek yatış pozisyonunu ayarlayabilirsiniz.
Bebeklerde reflü durumu bebeğin yaşam ve beslenme kalitesinin azalmasına yol açmaktadır. Bebeğin sağlıklı gelişebilmesi için mutlaka hafta hafta kilo takibi yapılmalıdır.
Emzik kullanımı, tükürük salgısını da arttırdığı için dolaylı olarak reflüyü azaltır.
Her emzirmeden ya da beslenmeden sonra gazının çıkarılması bebeğe iyi gelecektir.
Yemek sonrası hareketli oyunlar yapmaktan kaçınılmalıdır.
Pasif de olsa kesinlikle bebekler sigara dumanına maruz bırakılmamalıdır.
Bebeğinizin reflüsü varsa bu konudaki en doğru doğru teşhisi doktorunuz koyabilir ve tedavi sürecini de doktorunuz belirleyebilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bebek büyüyüp geliştikçe mide kapakçığı da büyüdüğü için çok büyük olasılıkla reflüsü de sonlanacaktır. Ancak teşhise istinaden doktorunuz mide kapakçığındaki basıncı arttırmak için veya mide asidini azaltmak için farklı tedaviler uygulayabilir.