Çocuklarda Grip ve Soğuk Algınlığı – 7 Öneri

Çocuklarda Grip ve Soğuk Algınlığı – 7 Öneri

Çocuklarda Grip ve Soğuk Algınlığı

Çocuklarda Grip, kış aylarının git gide etkisini daha çok hissettirdiği şu günlerde en çok yaşanan durumlardan birisi soğuğa bağlı bulaşıcı hastalıklardır. Bu hastalıklar hem uzun sürmesi hem de bağışıklığı zayıflatıp diğer hastalıkları da vücuda davet etmesi sebebi ile en çok da çocuklarımızı tehdit etmektedir.

Çocukların bünyelerinin yetişkin insanlara kıyasla çok daha zayıf olmasından dolayı, çocuklarda grip ve soğuk algınlığı bu mevsimde çok sık rastlanmaktadır. Çocuklarda grip ve soğuk algınlığı sıklıkla karıştırılmaktadır. Bu yazımızda öncelikle çocuklarda grip ve soğuk algınlığının ve çocuklarda nezlenin tanımlarını, farklarını, nedenlerini, belirtilerini ve tedavilerini açıklamaya çalışacağız.

Çocuklarda Grip Nedir?

Grip, yüksek ateş, şiddetli vücut ve kas ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, kuru öksürük gibi belirti ve göstergeleri olan bulaşıcı bir hastalıktır. Grip hastalığına, influenza adı verilen virüs sebep olmaktadır. Toplumda grip, nezle, soğuk algınlığı kavramları sıklıkla birbirine karıştırılmakta ve kulaktan dolma bilgiler ile tedavi edilmeye çalışıldığı için, olumsuz sonuçlar doğurabilmekte ve tedavi normalden de uzun sürmektedir.

Grip virüsü sürekli genetik yapısını değiştirdiğinden dolayı, bağışıklık oluşturulması çok zordur. Grip virüsü 2-3 gün içerisinde bulaşıcı hale gelir ve en ağır günleri 3.-5. Günlerdir. Bu sebeple eğer size bir virüs bulaşmış ise henüz siz farkına varmadan bile başka insanlara, çevrenizdekilere hava yolu ile bulaştırmaya başlamış oluyorsunuz demektir.

Çocuklarda Grip Belirtileri Nelerdir?

Bağışıklık sistemleri ve bünyeleri yetişkinlere kıyasla daha zayıf olan çocuklarda grip görülme olasılığı daha yüksektir. Çocuklar grip hastalığına yakalandıktan sonra süreç daha ağır geçmektedir. Çocuklarda grip belirtileri aşağıdadır.

39° ve üzeri yüksek ateş,

Şiddetli vücut, eklem, kas ağrıları,

Şiddetli baş ağrısı,

Vücut kırgınlığı,

Halsizlik,

Kuru öksürük,

Vücutta titreme ve sürekli üşüme hissi,

Boğaz ağrısı,

Burun akıntısı.

Çocuklarda Soğuk Algınlığı Nedir?

Halk arasında çoğunlukla karıştırılan soğuk ve grip hastalıklar, aslında yapı itibari ile birbirinden tamamen farklıdır. Çocuklarda soğuk algınlığı boğazda kaşındı, tahriş ve yoğun burun akıntısı ile başlayan ve bulaşıcı olan bir hastalıktır. Grip tüm solunum sistemini etkilerken, soğuk algınlığı sade üst solunum yollarını etkiler ve burun akıntısı, tıkanıklığı, hapşırma olarak kendini gösterir.

Çocuklarda Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?

Hastalık olarak birbirine benzese de, yukarıda belirttiğimiz gibi çocuklarda soğuk algınlığı gripten daha net ve daha hafiftir. Sadece üst solunum yollarını etkilemesinden dolayı çocuklarda soğuk algınlığı gribe nazaran daha hafif atlatılmaktadır. Çocuklarda soğuk algınlığı belirtileri aşağıdadır.

Burun tıkanıklığı

Hapşırma krizleri

Boğaz ağrısı

Boğazların tahriş olması

Çocuklarda Grip ve Soğuk Algınlığı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Grip 39° ve üzeri yüksek ateş yaratırken, soğuk algınlığı çok nadir olarak ateş yapar.

Grip şiddetli baş ağrısına sebep olur, soğuk algınlığı baş ağrısı yapmaz.

Grip şiddetli vücut, kas, eklem ağrılarına sebep olur. Soğuk algınlığı çok nadiren ve düşük şiddetli olarak kendini gösterir.

Grip olan bir kişi 10-15 gün yorgunluk hisseder ve istirahat etmesi gerekir. Ancak soğuk algınlığı yatağa düşürecek kadar yorgunluk

hissi vermez.

Soğuk algınlığı burun tıkanıklığı yaratır, gripte ise bu durum nadiren görülür.

Soğuk algınlığı yaşayan bir kişi sürekli hapşırmaktadır, gripte ise böyle bir durum yoktur.

Soğuk algınlığı boğaz ağrısı ve boğaz tahrişliği yaşatırken grip genelde boğaz ağrısı yaşatmaz.

Grip yoğunlukla şiddetli öksürüğe sebep olur, soğuk algınlığı ise sadece üst solunum yolarını etkiler.

Çocuklarda Grip ve Soğuk Algınlığı Nasıl Bulaşır?

Çocuklarda grip ve soğuk algınlığı çok kolay bir şekilde bulaşıp yayılabilir. Hapşırma ve öksürme sonrasında havaya saçılan virüsler, ortamdaki diğer tüm insanları da tehdit etmektedir. Ayrıca grip ya da soğuk algınlığı bulunan bir kişinin havlusunu, bardağını, mendilini kullanmak ya da doğrudan tenine temas etmek, virüsün bulaşmasını kolaylaştırmaktadır.

Ayrıca birbirinin oyuncaklarını ve eşyalarını kullanmak ve ellerini yıkamadan gözüne-yüzüne götürmek, çocuklarda grip ve soğuk algınlığının bulaşmasının başlıca sebeplerindendir. Okul ortamında ise birbiri ile çok sık temas eden çocuklar hastalıkları çok hızlı bulaştırabilmektedir. Ek olarak yukarıda da belirttiğimiz gibi grip virüsü 2-3 gün içerisinde bulaşıcı hale gelir ve henüz hastalık etkisini göstermeden başkalarına da yayılabilir.

Çocuklarda Grip ve Soğuk Algınlığı Tedavisi

Çocuklarda grip ve soğuk algınlığı hastalıklarında tamamen farklı tedavi yöntemleri izlenmelidir. İki hastalığın doğru teşhisi çok önemlidir ve bu sayede doğru tedavi yöntemi belirlenebilir. Doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle ilaç kullandırılmamalıdır.

Çocuklarda grip ve soğuk algınlığı tedavisi için bilinmesi gereken en önemli şey ise her iki hastalıkta da antibiyotik kullanımı kesinlikle etkisizdir. Antibiyotik sadece mikrobik hastalıklarda etkilidir, virüslere karşı bir etkisi yoktur.

Çocuklarda Grip ve Soğuk Algınlığından Korunmanın 7 Yolu

Vücut direnci yüksek tutulmalıdır. Bunun için dengeli beslenmek, güne kahvaltı ile başlamak ve iyi dinlenebilmek çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki dengeli beslenmeyen ve hastalığa yakalanan çocukları mandalina ve portakal suyu kurtarmaz, bunlar sadece önleyicidir.

Genel hijyen kuralları uygulanmalıdır. Sıklıkla elleri sabunla yıkamak ve çocuğun odasını, çalışma masasını, oyuncaklarını dezenfekte etmek ve havalandırmak da çok önemlidir.

Temiz hava çok önemlidir. Evinizi her gün havalandırmak hasta olmanızın olasılığını düşürür. Ayrıca klimalar da mikrop yayılmasını arttıran aletlerdir. Mutlaka bakımı ve temizliği yapılmalıdır.

Her eşya kişiye özel olmalıdır. Çocuğunuza başkalarının bardak, çatal, bıçak, oyuncak gibi eşyalarını kullanmamasını öğretebilirsiniz.

Bol C vitamini tüketimi yapabilirsiniz. C vitamini çocuklarda grip ve soğuk algınlığını önlemenin en kolay yollarındandır. Hem bağışıklığı arttırır, hem de vücudun direnç kaybetmesini önler.

Çocuğunuzu kalabalıktan uzak tutun. Okullar ve kalabalık ortamlar kış mevsimlerinde mutlaka hastalık bulaştırmaya müsait başka insanlar içerir. Kişinin sağlıklı görünmesi hastalığını bulaştırmayacağı anlamına gelmez.

Doktor tavsiyesine uygun olarak aşılamayı düşünebilirsiniz. Sonbahar ayları grip aşısı için oldukça uygundur. Ancak grip virüslerinin kendini yenilemesinden dolayı aşı kesin çözüm değildir ve bazı uzmanlar hiçbir faydası olmadığını iddia etmektedir.

Çocuklarda grip ve soğuk algınlığı her ne kadar basit gibi görünse de hayat kalitesini düşüren ve çok ciddi sonuçlara sebep olabilen hastalıklardır. Bu hastalıklar için önlem almak ve eğer hasta olunmuş ise doğru teşhis ile tedavi çok önemlidir. Bu yüzden mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.

Yorum yaz

Sitemizde yapacağınız yorumlar moderatör tarafından onaylanmaktadır.

KURUMSAL GİRİŞ

KAYIT OL

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

KAYIT OL

ÜYE GİRİŞİ

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

YENİ ŞİFRE

ÜYE GİRİŞİ

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.