Çocuklarda İştahsızlık

Çocuklarda İştahsızlık

Çocuklarda İştahsızlık

Çocuklarda iştahsızlık, çocuğun yakın geçmiş zamanına kıyasla daha az miktarda yemek yemesi ve yeme eylemine direnç göstermesi anlamına gelmektedir. Çocuklarda iştahsızlık önem verilmesi ve takip edilmesi gereken bir durumdur. Çocuğun ya da bebeğin yaşına göre boy-kilo gelişimi kontrol edilmelidir. Bazı anne ve babalar, çocuğun kendi beklentilerinin altında yemek yediği için iştahsız olduğunu düşünmektedir. Ancak çocuğun boy-kilo ilerlemesi ve sağlığı yerinde ise gerçek bir sorun olmayabilir. Bu yazımızda, çocuklarda iştahsızlık konusuna değineceğiz.

Çocuklarda iştahsızlık Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda iştahsızlık sorunu kesinlikle üzerine gidilmesi gereken ve çözümü çok kolay olan bir problemdir. Çocuklarda iştahsızlık sebeplerinden en fazla rastlanılanı, çocuk ihtiyaçlarının azalmasıdır. Çocukların büyüme ve gelişme evresine paralel olarak, gıda ihtiyacı bazen artarken, bazen azalabilir. Bu durum hemen çocuklarda iştahsızlık olarak nitelendirilmemelidir. İştahsızlık, çocukta büyüme, gelişme, sağlık sorunları yaratıyorsa veya uzun süren ve kalıcı bir iştahsızlık var ise o zaman kesinlikle sorunun üzerine gidilmelidir.

Çocuklarda iştahsızlık 6 temel kategoriye ayrılmaktadır.

Yemek Seçen Çocuklar

Yemek seçen çocuklar bazı renk, koku, dokunuş veya tata sahip yemeklere karşı direnç gösterebilmektedir. Genellikle yumuşak dokusu olan haşlanmış sebzeler ya da tavuk derisi gibi yumuşak dokular o yemeğin reddedilmesini sağlayabilir. Yemek seçen çocukları o yemek ile zorlamak yerine, aynı besin değerlerini farklı yemeklerin içerisinde vererek ve çocuğu motive ederek bu sorun çözülebilir.

İştahsız Zannedilen Çocuklar

Çocuklarda iştahsızlık sorununda en rahat durumdur. Bazı çocuklar vücut ihtiyaçlarını tam olarak aldıkları halde aileler tarafından başka çocuklar ile kıyaslandıkları için iştahsız gibi görünürler. İçi rahat etmeyen aileler mutlaka doktor kontrolünden geçirmeli ve çocuğun sağlık göstergelerinde bir sorun yoksa çocuğa iştahsız muamelesi yapılmamalıdır. Bu tip çocuklar genelde sağlıklarından bir şey kaybetmez.

Hasta Olduğu için Yemek Yemeyen Çocuklar

Uzmanlar bu çocukları organik hastalık sebebi ile iştahsız olan çocuklar olarak nitelerler. Yetişkinlerde de olduğu gibi bazı hastalıklar kişinin iştahının azalmasına ve yemek yeme hevesinin kaçmasına sebep olabilir. Ek olarak hasta olan çocuklar tat ve koku duyularından dolayı yemeklerdem keyif de almazlar. Bu durumun dikkatle üzerine gidilmeli ve çocuklarda iştahsızlık sorunu çözülmesi için mutlaka bir uzmana danışılması gerekmektedir. Eğer çocuğunuz bu tipte bir iştahsızlık gösteriyorsa ve çözülmezse ileride dah büyük sorunlara yol açabilir.

Çok Hareketli ve İştahsız Olan Çocuklar

Bazı çocuklar çok hareketli ve kıpır kıpır olduğu içni bir an önce masadan kalkıp oyun moduna girmek isterler. Bu durum çocukların doyma hissinin çabuk gelmesine sebep olmaktadır. Bu tipteki çocuklarda iştahsızlık bir sorundan ziyade bir tutum olarak değerlendirilmeli ve sofra kültürü, birlikte yemek yemenin güzelliği anlatılmalı ve çocuk motive edilmelidir.

Yeme Eylemine Direnç Gösteren Çocuklar

Bazı çocuklar, ağızlarını açmaktan ya da yemek yedirilmekten ürktükleri için yemek esnasında direnç göstermektedir. Bu çocuklara sevdiği bir kişi tarafından yemek yedirilirse ve o kişi de onunla birlikte yemek yerse sorun kendiliğinden çözülecektir. Bu tip çocuklarda iştahsızlık dönemi geçene kadar dengeli beslendiğine ve tüm ihtiyacı olan besin değerlerinin verildiğine emin olunmalıdır.

Psikolojik Olarak İştahsızlık Yaşayan Çocuklar

Yakın zamanda anne babası ayrılayan, ailesinden birinin kaybına şahit olan, evinde ailevi huzursuzluk yaşayan ya da okula veya yeni başladığı için huzursuzluk yaşayan çocuklar iştahsız sorunu yaşayabilir. Bu durum için mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır.

Yorum yaz

Sitemizde yapacağınız yorumlar moderatör tarafından onaylanmaktadır.

KURUMSAL GİRİŞ

KAYIT OL

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

KAYIT OL

ÜYE GİRİŞİ

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

YENİ ŞİFRE

ÜYE GİRİŞİ

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.